Nu Zaken Doen
Image default
Gezondheidszorg

Wat te doen als u een vette lever heeft

In 2017 stelden onderzoekers vast dat één op de vijf volwassenen een niet-alcoholische vette leverziekte (NAFLD) heeft. Dit staat ook bekend als niet-alcoholische steatohepatitis en kan worden veroorzaakt door obesitas, diabetes, een hoog cholesterolgehalte of een slecht dieet. Het belangrijkste gevolg van leververvetting symptomen is een verhoogd risico op het ontwikkelen van gevaarlijker aandoeningen zoals fibrose of cirrose. Daarom is het belangrijk om te begrijpen wat leververvetting is en hoe je het kunt voorkomen en omkeren als je het hebt. Dit artikel behandelt alles wat u moet weten over NAFLD en de symptomen, oorzaken en behandelingen ervan.

 

 

Wat is een vette lever?

Een leververvetting is een aandoening waarbij zich in de lever te veel vet ophoopt. Het komt meestal voor bij mensen met diabetes type 2, obesitas of een hoog cholesterolgehalte. Het meest voorkomende symptoom is pijn in de bovenbuik, die meestal mild is en niet gepaard gaat met andere symptomen. Er zijn drie graden van leververvetting: Graad één (mild) – Je kunt de leverrand niet voelen als je met je vingers op de rechterkant van je buik drukt. Graad twee (matig) – u kunt de leverrand voelen wanneer u met uw vingers op de rechterkant van uw buik drukt. Graad drie (ernstig) – u kunt de leverrand voelen wanneer u met uw vingers aan beide zijden van uw buik drukt. Graad één en twee leververvetting kunnen meestal geen kwaad. Graad drie leververvetting kan leiden tot ernstige complicaties zoals leverfalen en overlijden.

 

Hoe weet u of u leververvetting heeft?

U kunt een bloed- of leverfunctietest ondergaan om te controleren op verhoogde leverenzymen. U kunt ook een echografie van uw lever laten maken om op vet te controleren. Als u een leververvetting heeft, is de lever vergroot en vertoont hij geelwitte vlekken (steatose genoemd). De gele kleur wordt veroorzaakt door vet in de lever en is beter zichtbaar op de echografie. Als u graad twee of drie leververvetting heeft, heeft u meer vet in uw lever. Bij graad één leververvetting is minder dan 5% van de lever vet. Als u graad twee of drie leververvetting hebt, hebt u een grote kans om in de toekomst fibrose of cirrose te ontwikkelen. Als je graad één leververvetting hebt, hoef je je geen zorgen te maken, want het is geen ernstige aandoening. U kunt een bloed- of leverfunctietest ondergaan om te controleren op verhoogde leverenzymen. U kunt ook een echografie van uw lever laten maken om op vet te controleren. Als u een vervette lever hebt, zal de lever vergroot zijn en geelwitte vlekken vertonen (steatose genoemd). De gele kleur wordt veroorzaakt door vet in de lever en is beter zichtbaar op de echografie.

 

Oorzaken van leververvetting

Overgewicht – Overgewicht kan leiden tot een leververvetting. Hoe meer vet je hebt, hoe meer de lever moet werken om het overtollige vet kwijt te raken. Daardoor raakt de lever overbelast, en komt een deel van het vet in de lever terecht. Diabetes – Diabetes kan een leververvetting veroorzaken. Dat komt omdat diabetes de hoeveelheid vet die je lichaam in de lever opslaat, verhoogt. Hoog cholesterolgehalte – Een hoog cholesterolgehalte kan leiden tot een leververvetting. Dit gebeurt wanneer uw lever te veel cholesterol produceert, dat vervolgens wordt afgebroken en opgeslagen in de lever.

 

De gevaren van leververvetting

Een leververvetting kan leiden tot fibrose en cirrose, littekens in de lever. Dit kan leiden tot leverfalen, wat betekent dat de lever niet meer werkt. Een vette lever kan ook leiden tot andere aandoeningen zoals hartziekten, diabetes en nierziekten. Het hebben van een vervette lever verhoogt ook het risico op overlijden door welke oorzaak dan ook. Het risico op overlijden is 13 keer hoger voor mensen met een leververvetting van graad 3 vergeleken met mensen met een leververvetting van graad 1. Een leververvetting is dus niet alleen een cosmetische aandoening, maar kan ook gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

 

Hoe kun je een vervette lever voorkomen en omkeren?

De beste manier om een leververvetting te voorkomen is een gezond gewicht te behouden, regelmatig te bewegen en evenwichtig te eten. Vermijd ook het drinken van alcohol, want ook dat kan leververvetting en leverschade veroorzaken. Hier volgen nog enkele tips om een vervette lever te voorkomen en om te keren: – Eet veel fruit en groenten – Ze bevatten vitaminen, mineralen en vezels, die een vette lever helpen voorkomen en omkeren. Kies voor groene bladgroenten en felgekleurd fruit en groenten. – Vermijd suikerhoudende voedingsmiddelen – Deze verhogen de hoeveelheid vet in uw lever, wat kan leiden tot een vervette lever. – Neem multivitaminen – Deze voorzien je lichaam van de voedingsstoffen die het nodig heeft om gezond te blijven en ziekten zoals een vervette lever te voorkomen. – Behoud een gezond gewicht – Overgewicht leidt tot insulineresistentie, wat een vervette lever kan veroorzaken. – Beweeg regelmatig – Regelmatig bewegen helpt u een gezond gewicht te behouden. – Drink water – Vermijd suikerhoudende dranken en drink in plaats daarvan water. Water helpt je om gehydrateerd te blijven en helpt je lichaam om het vet in je lever af te breken. – Vermijd alcohol – Overmatig drinken kan uw lever beschadigen, wat kan leiden tot een vette lever.

 

Conclusie

Een leververvetting is geen prettige aandoening, maar wel omkeerbaar. U kunt een vervette lever voorkomen door een gezond gewicht te behouden, regelmatig te bewegen, evenwichtig te eten en alcohol te vermijden. Als u een leververvetting hebt, zorg er dan voor dat u gehydrateerd blijft, vermijd suikerhoudende voeding en eet meer groenten en fruit. U kunt ook multivitaminen nemen om ervoor te zorgen dat u de voedingsstoffen binnenkrijgt die u nodig hebt om een vervette lever om te keren.

https://www.dietistmandybreure.nl