Nu Zaken Doen
Image default
Mijnbouw

Wat weet je over een gieterij?

In een gieterij wordt staal al dan niet in serie gegoten. Dit gebruikte staal wordt samengesteld uit verschillende legeringen. Welke metaallegering het beste geschikt is voor welk product hangt af van veel factoren waaronder de toepassing. Naast het seriematig gieten van staal is er ook de verloren was methode. Een methode die vooral toegepast wordt wanneer er specialistisch werk gevraagd wordt.

De verloren was methode

Het voordeel van de verloren was methode gebruikt in de gieterij is de hoge mate van nauwkeurigheid, vrijheid in vormgeving en keuze uit metaallegeringen. De vorm van het ontwerp kan daardoor erg complex zijn en alle specifieke eisen kunnen verwerkt worden in de gegoten eindproducten. Doordat de gieterij bij het ontwerp, het rapid prototyping en het uiteindelijke gietproces betrokken is kunnen tussentijdse aanpassingen relatief eenvoudig toegepast worden. Extra nabewerkingen van de gietstukken, warmte- en oppervlaktebehandelingen of bijvoorbeeld het samenvoegen van verschillende onderdelen zijn mogelijk. De kwaliteitscontrole aan het eind van het gietproces waarborgt een kwalitatief hoogstaand product.

Het proces van de verloren was methode

In de gieterij wordt aluminium of staal gebruikt om een mal, oftewel matrijs, van het te gieten product te maken. Deze mallen worden gevuld met gesmolten was. Wanneer de was is afgekoeld worden de wasmodellen uit de mal geduwd en aan elkaar vastgeplakt aan een zogenoemde wasboom. De wasmodellen worden goed schoon gespoten om vervuiling te voorkomen, iets wat belangrijk is voor de hechting van keramiek. Daarna wordt de boom een keer of acht in een voorbereidende vloeistof gedompeld waarna keramiekpoeder wordt toegevoegd. Dit poeder vormt een vuurvaste keramische mantel die ontstaat door het drogen in een droogkamer onder invloed van lucht.
De laatste stap is het sinteren, oftewel bakken, van de keramiekvormen in een elfhonderd graden warme oven. In de gieterij worden, voor het gieten zelf, de keramische vormen voorverwarmd tot opnieuw elfhonderd graden waarna de legering in de vormen gegoten wordt. Doordat zowel de vorm als de legering warm zijn volgt een relatief langzame afkoeling. Het voordeel is dat daardoor producten met dunne wanden gegoten kunnen worden. Gietstukken gegoten door middel van de verloren was methode zijn, ondanks hun specialistische vormgeving, seriematig te produceren.
In de afwerkerij van de gieterij worden, na afkoeling, de gietstukken losgesneden, bewerkt met water of zandstralen om de losgeklopte keramiekresten te verwijderen en geschuurd. Als laatste wordt ieder product visueel gecontroleerd om de hoogste kwaliteit te kunnen waarborgen.

Productvormen

Betrokkenheid van de gieterij in een vroeg stadium kan de mogelijkheid tot het daadwerkelijk gieten van een product vergroten. Bij het ontwerp wordt direct al rekening gehouden met thermische eigenschappen zoals hittebestendigheid en het uitzetten van het materiaal, met mechanische zaken als treksterkte, rek, hardheid en elasticiteit en met chemische eigenschappen zoals zuurbestendigheid en vatbaarheid voor corrosie.
De methode wordt gebruikt voor het seriematig produceren van producten voor tal van industrietakken waaronder de luchtvaartindustrie, petrochemische- en auto-industrie, de medische en farmaceutische industrie maar ook de voedselindustrie. De gieterij kan met de verloren was methode producten gieten die minimaal in gewicht, maar maximaal in sterkte zijn door een uitgekiende metaallegering waarbij processen als materiaal analyse, destructief, non-destructief en microstructuur onderzoek deel uitmaken van de product evaluatie.