Asfalt en duurzaamheid – Hoe gaan die samen?

Asfalt is een mengsel van donkere bitumen gemixt met zand of grind, en is onmisbaar voor het verharden van onze wegen, vloeren en dakbedekking. Aangezien asfalt voor enorm veel toepassingen wordt ingezet, is het belangrijk dat er duurzame processen worden gehanteerd in de algehele productiecyclus. Vandaag kijken we naar enkele milieufeiten over duurzaam asfalt en de voordelen ervan voor de samenleving.

Asfalt is een afvalproduct dat leidt tot minder broeikasgassen

Asfalt vergeleken met andere bestratingsmaterialen zoals beton, verbruikt minder energie, waardoor er minder materiaalafval en broeikasgassen worden uitgestoten. Dit komt omdat asfaltverhardingen worden gemaakt van een bijproduct van fossiele brandstoffen die nooit worden verbrand en als energiebron worden gebruikt, zoals diesel of benzine. Het kooldioxide dat is opgeslagen in asfalt komt dus niet in de atmosfeer terecht.

Het recyclen van asfalt

Wist je dat een aanzienlijke hoeveelheid asfalt wordt gerecycleerd? Elk jaar worden er wereldwijd honderden miljoenen tonnen aan asfalt hergebruikt – vele malen meer dan bij plastic recycling. Asfalt is namelijk 100% herbruikbaar en de kwaliteit, levensduur en beschikbaarheid ervan gaan niet achteruit.

Het gebruik van asfaltverhardingen resulteert dus niet alleen in kosteneffectieve, veilige, hoogwaardige en duurzame wegenbouw, maar het feit dat dit materiaal duurzaam en herbruikbaar is, helpt ook om onze planeet leefbaar te houden.

Rijbanen en poreus asfalt

Poreus asfalt is een standaard warm asfaltmengsel met minder zand en fijne deeltjes, waardoor water kan passeren. Dit heeft als voordeel dat het de afvloeiing, de snelheid en de verontreinigende stoffen van het regenwater aanzienlijk kan verminderen – een uitstekend milieuvriendelijk instrument voor het beheer van regenwater. Daarnaast kan het gebruik van poreus asfalt de inzet van dooimiddelen met maar liefst 75-100% verminderen, waardoor het gebruik van verontreinigende stoffen en de afspoeling verder wordt teruggedrongen.

Het gebruik van warm gemengd asfalt

Om de impact op het milieu binnen de asfaltindustrie verder te verminderen, blijven asfaltbedrijven grote vooruitgang boeken bij de productie van warm gemengd asfalt, een uitvinding die de productie- en legtemperaturen van asfaltverhardingsmengsels aanzienlijk verlaagt. Hierdoor kan het brandstofverbruik en de uitstoot van broeikasgassen verder dalen.

Lager brandstofverbruik, comfortabel rijden 

Een glad wegdek gemaakt van asfalt geeft de bestuurder niet alleen gemoedsrust, het zorgt ook voor een verbetering van de brandstofefficiëntie van het voertuig. De hardheid van het wegdek speelt een belangrijke factor bij het brandstofverbruik van voertuigen en verschillende onderzoeken hebben de relatie tussen een glad wegdek en een lager brandstofverbruik onderlegd. 

 

Inhoudsopgave

Gerelateerde berichten

Categories

Een interessante blog

die je niet mag missen.

Transport en logistiek

Kunststof spuitgieten: efficiënt produceren met precisie

Kunststof spuitgieten is een van de meest gebruikte technieken in de maakindustrie voor het produceren van kunststof onderdelen. Van eenvoudige verpakkingen tot complexe technische componenten: het spuitgietproces maakt het mogelijk om met grote nauwkeurigheid, snelheid en herhaalbaarheid onderdelen te produceren. In dit blog lees je hoe kunststof spuitgieten werkt, welke

Marketing en reclame

Neuromarketing: wat doen we ermee en waarom is het belangrijk?

Wellicht heb je er al eens van gehoord: neuromarketing als tool voor bedrijven. In dit artikel gaan we dieper in op wat neuromarketing precies is en hoe je het kunt gebruiken voor jouw bedrijf. Wat is neuromarketing precies? Neuromarketing is een vakgebied binnen marketing dat zich richt op het onbewuste

Bedrijven en samenleving

Hoe geef je het labelproces van je bedrijf een belangrijke upgrade?

Voor de creatievelingen die via Etsy hun handgemaakte producten verkopen, is een eenvoudig label voldoende. Het kan een met een handgemaakt label zijn, of een label dat met een thuisprinter is afgedrukt en van de nodige informatie van de maker is voorzien. Voor industriële omgevingen zijn deze oplossingen ondenkbaar. Ze