Kindvriendelijk scheiden, hoe gaat dat?

Een echtscheiding heeft een grote impact op het kind/de kinderen. Het is daarom goed van belang dat er rekening gehouden wordt dat de kinderen goed door een echtscheiding komen. Maar hoe gaat dat eigenlijk? In dit blog wordt er meer uitleg gegeven over hoe kinderen op de beste manier door een scheiding genomen kunnen worden.

Ouderschapsplan

Voor veel kinderen komt het vaak als een klap binnen wanneer hun ouders vertellen dat zij gaan scheiden. Sommige kinderen vinden het verdrietig en moeilijk, andere vinden het een verrassing. Het is daarom van belang om zeker te zijn van een scheiding voordat het de kinderen wordt verteld. Probeer dan ook gezamenlijk als ouders deze boodschap over te brengen. Voor jonge kinderen zal het vaak onduidelijk zijn wat er wordt bedoeld met een scheiding. Voor hen is het dan ook van belang dat zij hun mening kunnen uiten over de scheiding en dat zij weten waar zij aan toe zijn. 

Het ouderschapsplan is wettelijk verplicht voor ouders die uit elkaar gaan. Hierin worden een aantal dingen beschreven, zoals:

  • Een opstelling en verdeling van taken voor zorg en opvoeding tijdens het ouderschap

  • Hoe en hoe regelmatig de partners elkaar op de hoogte houden en informatie uitdelen over de kinderen

  • Hoe er beslissingen worden genomen over bepaalde, belangrijke onderwerpen. Denk aan schoolkeuzes of andere zaken

  • Hoe de kosten van de opvoeding en verzorging van de kinderen worden verdeeld

  • Overige zaken, als daar behoefte aan is

 

Probeer de kinderen te betrekken bij het opstellen van het ouderschapsplan. De afspraken die worden gemaakt gaan immers over hen. Hierdoor is de kans kleiner dat zij in een strijd terecht komen bij de ouders. Deze afspraken worden gemaakt door een mediator, zoals Buitengewoon Mediation

Co-ouderschap

Er kan gekozen worden om samen verder te zorgen voor de kinderen na de echtscheiding. Dit heet co-ouderschap. Voor de scheiding worden de opvoed- en zorgtaken verdeeld in het ouderschapsplan (zie hierboven). Een kenmerk voor co-ouderschap is dat beide partijen aanwezig zijn in het opvoeden en dagelijkse bezigheden van de kinderen. Zij wonen dan ook bij beide ouders en zullen deel uitmaken van twee huishoudens. 

De kosten verdelen

Een groot aspect en onderdeel van een scheiding is de alimentatie. Het is dan ook belangrijk dat beide partners verplicht zijn om voor de kinderen en tevens elkaar te zorgen. Net zoals tijdens de relatie, moet de meestverdienende partner kinderalimentatie betalen. Het is belangrijk dat er goede afspraken worden gemaakt over wie welke kosten betaald. Dit moet besproken worden met een vFAS-advocaat. 

Stabiliteit 

Kinderen moeten vooral wennen aan de vernieuwde situatie na een scheiding. Voor het kind is het dan ook fijn als de ouders dicht in de buurt blijven wonen. Hierdoor kunnen zij gemakkelijk van ouder naar ouder en dit biedt stabiliteit. Deze stabiliteit zou ervoor zorgen dat de kinderen een vertrouwd gevoel behouden en het idee hebben dat zij kunnen terugvallen op bekende mensen.

 

Inhoudsopgave

Gerelateerde berichten

Categories

Een interessante blog

die je niet mag missen.

Marketing en reclame

Propositie maken: Een belangrijke stap voor elk organisatie

Een propositie is een kernboodschap die duidelijk maakt waarom een klant voor jouw product of dienst zou moeten kiezen. Het is de basis van je marketingstrategie en helpt je om je te onderscheiden van de concurrentie. Voor een organisatie is het belangrijk om een sterke en heldere propositie te hebben,

Bedrijven en samenleving

Alles Wat U Moet Weten Over Houtkachels in Arnhem

Wonen in de prachtige stad Arnhem en overweegt u de aanschaf van een houtkachel? Dan bent u hier aan het juiste adres! Een houtkachel kan de sfeer en warmte in uw huis aanzienlijk verbeteren, maar er zijn enkele belangrijke punten om rekening mee te houden voordat u deze gezellige warmtebron

Voedsel en aanverwante producten

Lunch op werk

Een gezond bedrijfsrestaurant is niet alleen een plek waar werknemers hun lunch kunnen nuttigen; het is een belangrijk onderdeel van de bedrijfscultuur dat bijdraagt aan de algehele gezondheid, welzijn en productiviteit van het personeel. Bij Loof Catering begrijpen we dit als geen ander en streven we ernaar om bedrijven te