Nu Zaken Doen
Image default
Personeelszaken

Hoe motiveer jij je werknemers?

De arbeidsmarkt is de afgelopen tijd behoorlijk aan het verschuiven. Er is een enorme krapte, wat betekent dat werknemers vaker verschillende opties hebben wanneer ze een baan aan nemen of al ergens werken. Dus hoe zorg jij er als werkgever voor dat je jouw werknemers binnen houdt? De huidige arbeidsmarkt vraagt om een andere houding ten opzichte van werk en werknemers dan een tijdje geleden. Lees hier hoe ook jij kunt investeren in je medewerkers!

De open deur: geld

Mensen werken in eerste instantie natuurlijk voor een salaris. Het leven is de afgelopen tijd steeds duurder geworden voor zowel bedrijven als werknemers. Nu hoef je mensen natuurlijk niet meteen enorme salarisverhogingen te geven, die ruimte is er misschien niet eens binnen het bedrijf. Maar stel je wel flexibel op naar medewerkers toe. Zorg voor voldoende compensatie voor woon-werkverkeer. Ga niet moeilijk doen om ieder tientje. Of wees ruimhartig in speciale verlofdagen zoals bij verhuizingen of bruiloften. Een kleine compensatie waarbij je meedenkt met je werknemers is vaak net zoveel waard als een flinke salarisverhoging.

Flexibel werken

Helaas zien we het bij veel bedrijven al weer gebeuren. Ze willen dat medewerkers zoals vanouds weer 5 dagen per week op kantoor komen werken. Werkgevers die dit opleggen vergeten daarbij dat mensen hun leven inmiddels deels op thuiswerken hebben ingericht. Er is een kantoorruimte ingericht en er is rekening mee gehouden met zaken als de kinderopvang of door de tweede auto de deur uit te doen. En wat dacht je van de instroming van nieuwe werknemers die pas één of twee jaar uit de schoolbanken zijn? Die zijn niet anders gewend dan dat ze een (groot) gedeelte van de tijd thuis kunnen werken. Natuurlijk mag je verwachten dat mensen op locatie werken maar fulltime op kantoor zitten, daar zitten de meeste mensen niet op te wachten.

Toon waardering voor je mensen

Voor de meeste mensen zijn ervaren, enthousiaste en gemotiveerde werknemers hun belangrijkste resource. Die moet je koesteren! Wanneer het binnen een bedrijf niet helemaal lekker loopt zie je dat veel werkgevers juist op teambuilding, borrels en verjaardagsgeschenken gaan besparen. Zonde! Want dit is juist een goedkope manier om mensen binnen te houden. Sommige gebaren lijken misschien triviaal maar het gaat om de gedachte erachter. Een gepersonaliseerde sleutelhanger als bedankje voor een geleverde prestatie bijvoorbeeld doet al een hoop om medewerkers zich gewaardeerd te laten voelen!