Nu Zaken Doen
Image default
Zakelijke dienstverlening

Bedrijfsoverdracht

 Waar moet je op letten als een bedrijfsoverdracht plaatsvindt binnen een familie? Het is voor de continuïteit voor familiebedrijven één van de belangrijkste doelstellingen. Daarnaast zijn fiscale en juridische aspecten hierbij belangrijk want de Belastingdienst kijkt namelijk met een zeer kritisch oog mee als het gaat om overdrachten. Een bedrijf is voor de bestaanszekerheid van alle generatie die hierna nog gaan komen.

Je moet tijdens een bedrijfsoverdracht rekening houden met belastingclaims. Zo is bijvoorbeeld inkomstenbelasting aan de orde als het gaat om een overdrager die fiscale winst realiseert bij de bedrijfsoverdracht. De overdrager moet hierover namelijk progressieve belastingtarief betalen wanneer deze stille re3servers in vermogensbestanddelen en of goodwill in de onderneming realiseert. Daarnaast moet er ook rekening worden gehouden met de desinvesteringsbijtelling. Dit is een fiscale winstpost waarmee investeringsaftrek van de laatste 5 jaar wordt gecorrigeerd, mits meer dan €2400,- wordt gedesinvesteerd. Bij bedrijfsoverdracht vallen ook fiscale reserves vrij.

De ondernemer moet tevens overdrachtsbelasting betalen wanneer de onderneming verkocht wordt met onroerende zaak (bedrijfspand) op de balans. Mogelijk is er wel onder voorwaarden een vrijstelling van toepassing mogelijk.

Is de bedrijfsoverdracht tegen een te laag bedrag? Dan wordt er gesproken over een schenking en dan moet de overnemer schenkbelasting betalen. Wel zijn er bepaalde vrijstellingen en betalingsregelingen hiervoor, maar ook daarvoor gelden voorwaarden.

Bij een bedrijfsoverdracht van een persoonlijke onderneming binnen de familiesfeer geldt onder bepaalde voorwaarden een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting. Dit is bijvoorbeeld wanneer het gaat om een overdracht aan kinderen, kleinkinderen, broers, zussen of huwelijkspartners.

Een bedrijfsovername is dus niet zomaar even geregeld. Om te voldoen aan de juiste regels en wetgeving en alle administratie en financiën op orde te hebben is het aan te raden om een accountantskantoor in te schakelen die je bij kan staan met de overdracht. Daarnaast kan fiscaal advies ook geen kwaad in dit soort situaties.

http://weanaaldwijk.nl

Gerelateerde artikelen

Schakel Surlogic in als dé e-fulfilment partner voor elke webshop