Keukentafelgesprekken: de basis voor goede Wmo-ondersteuning

Het keukentafelgesprek is een belangrijk onderdeel binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dit is de eerste stap in het proces waarbij inwoners ondersteuning krijgen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. Het is een informeel, persoonlijk gesprek dat over het algemeen letterlijk aan de keukentafel plaatsvindt. Je kan het zien als een laagdrempelige manier om alle behoeften, wensen en mogelijkheden van je cliënten in kaart te brengen. Het is ook een belangrijke methode voor jou als Wmo-consulent om een beeld te krijgen van je cliënt. Je krijgt hier regelmatig mee te maken als je bij de Wmo vacatures van Joinuz jouw droombaan hebt gevonden.

Wat is een keukentafelgesprek precies?

Laten we om te beginnen even uitleggen wat een keukentafelgesprek precies is. Het keukentafelgesprek is een persoonlijk gesprek tussen een inwoner die een behoefte heeft aan ondersteuning en de Wmo-consulent die hierbij gaat helpen. Bij dit gesprek wordt gekeken welke ondersteuning er precies nodig is, zodat de cliënt zelfredzaam kan zijn en volwaardig mee kan blijven doen aan de maatschappij. Er wordt dan gekeken naar professionele hulp, maar ook naar wat het sociale netwerk van de cliënt op zich kan nemen.

Doelstellingen van het keukentafelgesprek

Je wil met een keukentafelgesprek een aantal doelstellingen bereiken. Zo wil je inzicht krijgen in de specifieke situatie en de wensen van je cliënt. Je bekijkt dan ook welke ondersteuning er zelf georganiseerd kan worden met behulp van onder andere vrienden en familie. Je bepaalt samen wat er aan passende, professionele ondersteuning nodig is. Tot slot bekijk je in hoeverre je de zelfredzaamheid van je cliënt kan bevorderen.

Het belang van een goed keukentafelgesprek

Met een goed uitgevoerd keukentafelgesprek leg je de basis voor effectieve, op maat gemaakte ondersteuning. Je stemt de hulpverlening na een goed gesprek beter af op de specifieke wensen van je cliënt. Zo is de kans groter dat het gekozen traject een succes wordt. Een paar punten die we wat nader willen benadrukken:

  • Persoonlijke benadering: door de informele setting en persoonlijke aanpak voelen je cliënten zich gehoord en begrepen.

  • Efficiënt omgaan met de beschikbare middelen: doordat je nauwkeurig bepaalt wat er allemaal nodig is, worden er geen middelen verspild. Beschikbare zorg wordt nu efficiënt ingezet. Dat is goed voor je cliënt, maar ook voor de gemeente en samenleving als geheel.

  • Je voorkomt dat er zwaardere zorg nodig is: als je er op tijd bij bent voorkom je dat de problemen erger worden en dat er zwaardere, duurdere zorg nodig is. Met een keukentafelgesprek zorg je ervoor dat je tijdig hulp biedt.

Jouw rol als Wmo-consulent

Als Wmo-consulent moet je over een aantal belangrijke competenties beschikken:

  • Luistervaardigheid: actief en empathisch luisteren om de behoeften en zorgen van je cliënt goed te begrijpen.

  • Analytisch vermogen: het is aan jou om de informatie die je doorkrijgt van je cliënt te analyseren en hier een goed ondersteuningsplan op te baseren.

  • Kennis van regelgeving en voorzieningen: je moet beschikken over een grondige kennis van de Wmo en de ondersteuningsmiddelen die binnen jouw gemeente beschikbaar zijn.

  • Samenwerkingsvaardigheden: je werkt samen met andere professionals en organisaties, met als doel de benodigde zorg te kunnen bieden.

Wil jij werken als Wmo-consulent?

Zie jij het zitten om aan de slag te gaan als Wmo-consulent? Neem dan contact op met Joinuz om te kijken wat voor banen er op dit vlak beschikbaar zijn. Laat je detacheren via Joinuz naar een gemeente waar jouw expertise onmisbaar is. Onze medewerkers, recruiters of accountmanagers vertellen je hier graag meer over. Ze kunnen ook andere vragen beantwoorden, zoals wat je als jeugdconsulent voor salaris verdient, of wat gedetacheerd worden precies inhoudt.

Inhoudsopgave

Gerelateerde berichten

Categories

Een interessante blog

die je niet mag missen.

Marketing en reclame

Wat is het verschil tussen filmproductie en videoproductie?

Als je hebt overwogen om een video te laten maken, ben je misschien de termen ‘filmproductie’ en ‘videoproductie’ tegengekomen. Deze twee termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze zijn niet hetzelfde. Er zijn belangrijke verschillen tussen filmproductie en videoproductie, en het begrijpen van die verschillen kan je helpen bij

Energie

Wat verandert er in 2025 voor zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn in de afgelopen jaren enorm populair geworden. Steeds meer huishoudens en bedrijven kiezen voor deze duurzame manier van energieopwekking. Toch staat de zonne-energiesector niet stil. In 2025 zijn er nieuwe regels, subsidies en technologische ontwikkelingen die het gebruik van zonnepanelen verder veranderen. Voor particulieren in Friesland en elders

Zakelijke dienstverlening

Jouw ERP-systeem laten bouwen door een marketingbureau

Een ERP-systeem (Enterprise Resource Planning) vormt het hart van veel bedrijven. Het stroomlijnt processen, automatiseert taken en brengt afdelingen samen in één overzichtelijk systeem. Maar wist je dat een marketingbureau je kan helpen bij het ontwerpen van een ERP-systeem dat niet alleen functioneel, maar ook gebruiksvriendelijk en aantrekkelijk is? Een