Nu Zaken Doen
Image default
Milieu

De 10 meest voorkomende kamerplantenfouten en hoe ze te vermijden

Als het om kamerplanten gaat, doen de meesten van ons het in ongeveer 80% van de gevallen goed. Maar als je op mij lijkt, is die resterende 20% wat het houden van kamerplanten zo uitdagend maakt! We weten allemaal hoe goed deze planten zijn voor de luchtkwaliteit binnenshuis. Maar ze goed onderhouden kan lastig zijn. Gelukkig zijn er veel goede bronnen met tips en trucs om je kamerplanten feilloos te laten gedijen. Maar zoals met alles wat met planten te maken heeft, zijn er veel voorkomende fouten die zelfs ervaren plantenhouders van tijd tot tijd maken. Laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende fouten en hoe je ze in de toekomst kunt vermijden…

 

 

Je geeft je plant op de verkeerde momenten water….

Veel mensen wachten tot hun planten hangen om te weten wanneer ze water aan de gekochte binnenpotten moeten geven. Maar dat is geen betrouwbare indicator voor wanneer je plant water nodig heeft. In het algemeen is de beste tijd om water te geven wanneer de grond droog is, tot ongeveer een centimeter diep. Voor Daphne, Ficus, Dracaena en Aglaonema, bijvoorbeeld, controleer de grond elke week. Voor andere planten, zoals de Jadeplant, wacht u twee weken tussen twee waterbeurten. Op die manier krijgt uw plant de hoeveelheid water die zij nodig heeft zonder dat zij verzadigd raakt. Als u wacht tot de grond helemaal droog is, loopt u het risico dat uw plant een schok krijgt, wat kan leiden tot wortelrot.

 

U geeft uw planten met de verkeerde frequentie water

Als u te weinig water geeft, blijft de grond vochtig en blijven de wortels nat. Als je te weinig water geeft, zullen de wortels uitdrogen en krimpen, waardoor het water de rest van de plant moeilijker kan bereiken. De bladeren van je plant zullen hangen, en je voelt dat de grond droog is als je water gaat geven. Aan de andere kant, als u te veel water geeft, voegt u te veel water toe aan de grond, die drassig blijft en niet goed kan uitlekken. Hierdoor verdrinken de wortels, die dan gaan rotten en afsterven. De bladeren van je plant gaan hangen en je voelt dat de grond nat en plakkerig is.

 

Je geeft je kamerplant de verkeerde hoeveelheid water

Je kunt een idee krijgen van hoeveel water je planten nodig hebben door elke week de grond te controleren en te kijken hoe droog die is. Houd in gedachten dat uw planten meer water nodig hebben tijdens het groeiseizoen en minder tijdens de wintermaanden, wanneer ze minder actief zijn. Als je je planten in bakken kweekt, controleer dan elke week het waterniveau in de grond. Als je wacht tot de grond helemaal droog aanvoelt, loop je het risico dat je plant een schok krijgt, wat kan leiden tot wortelrot. Als u te weinig water geeft, blijft de grond vochtig en blijven de wortels nat. Als je te weinig water geeft, zullen de wortels uitdrogen en krimpen, waardoor het water de rest van de plant moeilijker kan bereiken. De bladeren van je plant zullen hangen, en je voelt dat de grond droog is als je water gaat geven.

 

Je kamerplant heeft te veel of te weinig licht

Als je een kamerplant hebt die niet zo goed groeit als zou moeten, is het eerste wat je moet controleren de hoeveelheid licht die hij krijgt. Als je plant te weinig licht krijgt, ziet hij er bleek uit en zijn de bladeren kleiner. Als de plant te veel licht krijgt, ziet hij er dik en pezig uit met lange, spichtige stengels en zeer grote bladeren. Als u een van deze problemen opmerkt, moet u uw plant naar een schaduwrijkere plek verplaatsen, of als uw plant grote bladeren heeft, kunt u proberen hem af te schermen van de zon met iets als een baseballpet of een handdoek. Een van de meest voorkomende oorzaken van een slapende en verwelkende kamerplant is dat ze te veel licht krijgt. Je kunt dit verhelpen door je plant naar een schaduwrijkere plek te verplaatsen, haar te draaien zodat alle kanten evenveel zon krijgen, of je kunt proberen schaduw te creëren met een stuk karton of een doek.

 

Je grond is te droog en/of je hebt de verkeerde grondsoort gebruikt

Als je merkt dat je plant verwelkt of bladeren verliest, komt dat waarschijnlijk doordat de grond te droog is. Als uw plant in een pot staat, kunt u proberen langzaam meer water toe te voegen om te zien of de plant reageert en de grond minder droog wordt. Als het probleem ernstiger is, zoals het feit dat de wortels water bevatten, is het tijd om de plant te verpotten. Als je dezelfde pot opnieuw gebruikt, geef de grond dan eerst grondig water. Als je gaat verpotten, kies dan een pot die slechts één maat groter is dan de pot waar je plant nu in staat of groter. Haal de plant dan uit de huidige pot, breek de wortels voorzichtig af en voeg verse potgrond toe. Voeg bij het verpotten slechts zoveel grond toe als er met de kluit nog in de nieuwe pot past.

 

Je hebt je plant op de verkeerde plaats gezet

Wanneer je beslist waar je je kamerplanten plaatst, moet je er rekening mee houden dat sommige planten zoals de Chinese wintergroen bekend staan als woestijnliefhebbers, wat betekent dat ze minder water prefereren, terwijl andere planten zoals de vredeslelie meer water prefereren. Als je een plant hebt die de voorkeur geeft aan minder water, zet hem dan niet op een plek die veel direct zonlicht krijgt en zorg ervoor dat hij niet op een tochtige plek staat. Als je een plant hebt die meer water wil, houd hem dan uit direct zonlicht en zet hem niet in de buurt van een verwarming, want dan wordt de grond te droog. Vergeet ook niet dat de meeste planten van een periode van duisternis houden, dus zet ze niet op een plek waar ze ’s nachts aan veel licht worden blootgesteld. Als je een plant hebt die van minder licht houdt, zoals een cactus, zet hem dan niet bij een raam waar de zon direct op schijnt. En als je een plant hebt die van meer licht houdt, zoals een ficus, zet hem dan bij een raam waar hij veel licht krijgt.

 

Volgende stappen

Je kamerplanten gezond houden kan wat moeite en aandacht kosten, maar het is de moeite waard. Met een beetje kennis en moeite kun je prachtige kamerplanten kweken die leven en kleur aan je huis geven. Als het om kamerplanten gaat, doen de meesten van ons het in 80% van de gevallen goed. Maar als je op mij lijkt, is die resterende 20% wat het houden van kamerplanten zo uitdagend maakt! We weten allemaal hoe goed deze planten zijn voor de luchtkwaliteit binnenshuis. Maar ze goed onderhouden kan lastig zijn. Gelukkig zijn er veel goede bronnen met tips en trucs om je kamerplanten vlekkeloos te laten gedijen. Maar zoals met alles wat met planten te maken heeft, zijn er veel voorkomende fouten die zelfs ervaren plantenhouders van tijd tot tijd maken. Laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende fouten en hoe je ze in de toekomst kunt vermijden

https://www.eurofleur.nl/producten/brand/yoi